Arvo Kokkonen stärker sitt erbjudande genom partnerskap med svensk färskvaruspecialist

2019.09.03

Den svenska färskvarukoncernen JOHBECO, bestående av bland andra Johan i Hallen och Bergfalk & Co har förvärvat den finska fisk- och skaldjursspecialisten Arvo Kokkonen Oy. Tack vare samarbetet kan Arvo Kokkonen nu erbjuda sina kunder i Finland ett fullt sortiment av högkvalitativa råvaror även från kött- och charkuterisidan.

Arvo Kokkonen Oy erbjuder ett komplett färsk- och frysvarusortiment inom fisk och skaldjur och har med sina 40 år i branschen en stark position i Finland. Målsättningen är att erbjuda ett mångsidigt urval av miljöcertifierade varor till kunder i hela Finland. Arvo Kokkonen Oy finns etablerade i Vanda, strax utanför Helsingfors, och i Nurmes i östra Finland. Från Vanda transporteras det dagligen tusentals kilo fisk och skaldjur till restauranger, butiker och grossister. Tack vare anläggningen i Nurmes, som ligger vid en insjö, har företaget tillgång till en rad olika sötvattensfiskar samt lång erfarenhet från bolagets egna rökeri.

Jari Kokkonen, VD på Arvo Kokkonen Oy, ser positivt på det nya samarbetet.
”Vi märkte tidigt i diskussionerna att vi delar samma tankar och passion för det vi gör. Att vi är en del av en större grupp gör det lättare för våra kunder att få tillgång till ett mycket större urval av råvaror än tidigare. Allt från en och samma leverantör. Med det breda utbudet från fisk, skaldjur, kött och charkuterier kommer vi att även kunna locka till oss nya kunder” säger Jari Kokkonen.

Lars Bengtsson, VD för JOHBECO, ser förvärvet som ett viktigt steg i koncernens fortsatta expansionsresa.
”Vi startade i Finland för tre år sedan med Bergfalk & Co Oy och kände att det nu var dags att förstärka vår position i Finland ytterligare. Våra värderingar och tankar är helt i linje med Arvo Kokkonen Oy´s och vi ser framemot att kunna fortsätta utveckla vår roll på den finska marknaden nu stående på två starka ben; fisk och kött” avslutar Lars Bengtsson.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Lars Bengtsson, VD, JOHBECO AB
tel. +46 70 523 30 02, lars.bengtsson@johbeco.se

Jari Kokkonen, VD, Arvo Kokkonen Oy
tel. +358 40 900 6782, jari.kokkonen@arvokokkonen.fi

Petri Huhta, VD, Bergfalk & Co Oy
tel. +358 40 500 2633, petri.huhta@bergfalk.fi

 

Under 2019 har koncernen JOHBECO presenterat en rad nya förvärv. Från att koncernen tidigare bestod av Johan i Hallen AB och Bergfalk & Co AB har nu även fisk- och skaldjursspecialisterna Fiskeboa i GBG AB, Gothia Seafood AB och Fiskgrossisten i Helsingborg AB adderats till. Tillsammans med förvärvet av Arvo Kokkonen Oy omsätter koncernen närmare EUR 160 M (1,7 miljarder SEK).

 

 

Lars Bengtsson, VD JOHBECO och Jari Kokkonen, VD Arvo Kokkonen Oy

JOHBECO förvärvar Gothia Seafood och Fiskgrossisten

2019.06.26

Koncernen JOHBECO, som består av leverantörerna Johan i Hallen, Bergfalk & Co och Fiskeboa, fortsätter att växa. Nu förvärvar de fisk- och skaldjursspecialisterna Gothia Seafood i Göteborg och Fiskgrossisten i Helsingborg – och kan därmed erbjuda högkvalitativa kött- och fiskråvaror i hela Sverige.

 

Tidigare i år kommunicerade JOHBECO förvärvet av fiskleverantören Fiskeboa, och nu växlar de upp igen. Förvärvet av Gothia Seafood och Fiskgrossisten blev klart i mitten av juni och kommer att stärka företagets erbjudande ytterligare. Koncernen riktar sig främst till kunder inom restaurang- och hotellbranschen, samt fiskdiskar, och kommer i och med den nya affären kunna erbjuda högkvalitativa råvaror oavsett var i Sverige de befinner sig.

– Vi är väldigt entusiastiska över det här. Vi får tillgång till nya marknader, våra kunder får tillgång till högkvalitativa kött- och charkprodukter samtidigt som vi kan förse Johan i Hallens kunder med havets alla råvaror, allt i en leverans, säger Magnus Gustafsson, VD på Gothia Seafood.

 

Behåller litenheten i det stora

Genom att slå sina påsar ihop kommer leverantörerna nu på ett ännu bättre sätt kunna erbjuda marknaden korta och säkra leveranser vilket garanterar färska och högkvalitativa råvaror. För både Johan i Hallen och Gothia Seafood är det dock viktigt att behålla det personliga engagemanget och närheten med kunderna.

– Våra kunder kommer inte att märka så stor skillnad – vi kommer fortfarande vara det lilla företaget med det stora engagemanget och kärlek för råvaror. Nu har vi alla möjligheter att förse restauranger, hotell och fiskdiskar med de bästa råvarorna av högsta möjliga kvalitet, säger Martin Eriksson, VD för Johan i Hallen.

 

Målet för JOHBECO är att bli Nordens bästa färskvaruspecialist, och förvärvet av Gothia Seafood och Fiskgrossisten är ytterligare ett steg i rätt riktning.
– Johan i Hallen, Bergfalk & Co, Gothia Seafood, Fiskgrossisten och Fiskeboa blir ett oerhört kraftfullt team i den totala leveransen. Tillsammans kan vi erbjuda nya och befintliga kunder, från både västkusten och övriga Sverige, de allra bästa råvarorna, avslutar Lars Bengtsson, koncernchef JOHBECO.

 

För ytterligare information kontakta:

Lars Bengtsson +46 70 523 30 02, Koncernchef JOHBECO

Martin Eriksson +46 70 884 44 60, VD Johan i Hallen

De irländska lammen blir allt mer populära på svenska påskbord

2019.04.10

De senaste åren har premiumkvaliteten på irländskt lammkött gett produkten ett rejält uppsving. Fler och fler upptäcker Irland som en kvalitetsproducent, där konsumenterna erbjuds kvalitetssäkrat och traditionellt framtaget kött med en unik smak av natur. Nu väljer fler de irländska lammen till de svenska påskborden.

 

Jordbruksmetoderna på Irland har varit desamma i tusentals år. Naturen har gett landet en bördig jord och ett skiftande landskap som lett till att platsen kallas den ”gröna ön”. Växtsäsongen pågår längre än någon annanstans i Europa, vilket ger fina betesmarker och goda förutsättningar för ett lönsamt jordbruk. På Irland är fåruppfödning en stolt familjetradition som går långt tillbaka i tiden. Idag finns hela 33 000 fåruppfödare och över 2,5 miljoner avelsfår på Irland – som alla växer upp i den naturliga fristad som den irländska landsbygden faktiskt är. Lamm slaktas året runt, men högsäsongen är runt jul, påsk och sommarmånaderna. Irländskt vårlamm ser man oftast särskilt fram emot i påsktider på grund av sin saftighet och lena smak. Producenterna har valts med noga omsorg av Bergfalk och Johan i Hallen, för att kunna möta de högt ställda krav som finns på lamm under våren.
– Lamm är verkligen en tradition på våra svenska påskbord, och en del vill specifikt ha svenskt lamm. Många glömmer dock bort de irländska lammen, som håller en otroligt hög kvalitet och en naturlig smak från Irlands mineralrika slätter. God kvalitet, djurhållning och hållbarhet för framtiden är några av de parametrar som är viktiga för oss i våra val av lammproducenter, säger Thomas Gawell, inköpare på Bergfalk.

 

Hållbart och kvalitetssäkrat
Över 80 procent av fåruppfödarna på Irland har varit medlemmar i olika miljöskyddsprojekt som föreskriver jordbrukare att bedriva sina verksamheter på ett miljövänligt och hållbart sätt, samtidigt som de hela tiden arbetar för en bättre miljö. Dessutom följer de irländska jordbrukarna och beredningsföretagen en rad kvalitetssäkringskrav som utvecklats tillsammans med Bord Bia’s Beef & Lamb Quality Assurane Scheme (BLQAS). För att få en certifiering krävs bland annat regelbundna kontroller av gårdarna. Beredningsföretagen drivs också utifrån HACCP-principen, en arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktion.
– Vi prioriterar kvalitet, både när det gäller råvaror, men också när det kommer till leveranssäkerhet och service. Det är såklart en förutsättning för oss att allt som vi levererar har hanterats och styckats i moderna HACCP-certifierade lokaler, säger Thomas Gawell.

 

Påsken – lammets största högtid
På Bergfalk och Johan i Hallen förväntar man sig snart ett högt tryck på försäljningen av det irländska kvalitetsköttet.
– Lamm till påsk är som skinka till jul, det ska gärna finnas där. Eftersom vi kan erbjuda ett etiskt och hållbart framtaget kött är det nu fler som också köper det irländska lammet, avslutar Martin Eriksson, försäljningschef på Johan i Hallen.

Johan i Hallen och Bergfalk förvärvar Fiskeboa – positionerar sig inom fisk och skaldjur i Göteborg

2019.01.23

Fisk- och skaldjursspecialisten Fiskeboa förvärvas av Johan i Hallen och Bergfalk som i somras bildade koncernen JOHBECO tillsammans med huvudägaren Litorina. Koncernen har en stark marknadsposition i Stockholm och Göteborg och kommer med det senaste förvärvet att kunna erbjuda ett bredare och mer attraktivt sortiment på västkusten men även med täckning i resten av landet.

 

Förvärvet gör att Johan i Hallen kommer att kunna erbjuda ett brett utbud av fisk och skaldjur av hög kvalitet som en del av sitt ordinarie sortiment. För kunderna, som de flesta befinner sig inom restaurang- och hotellbranschen, innebär affären dessutom en betydande effektivisering när alla beställningar inom kött, chark, fisk och skaldjur nu samlas hos en och samma leverantör.

 

-Det här stärker vår position som leverantör av kött och fisk, och framför allt stärker det våra kunder och deras tillgång till ett brett och kvalitativt utbud. Det gäller dessutom inte bara de som i alla år har valt att vända sig till oss, utan även de som är kunder hos Fiskeboa, säger Johan Andersson, Johan i Hallen

 

-Med hjälp av Bergfalks och Johan i Hallens inköpskanaler kommer våra kunder att få ett delvis nytt och mer exklusivt produktsortiment som vi annars inte har kommit åt. Dessutom, med Johan i Hallen kommer vi att kunna nå ut till en bredare kundkrets, även utanför Göteborg. Det här sammangåendet stärker Fiskeboa, men till stor del även Johan i Hallen och Bergfalk, säger Martin Petersson, VD för Fiskeboa.

 

-Bergfalk har en lång historia inom fisk- och skaldjursförsäljning, men har saknat närheten till västkustens fiskare och auktioner. Tillsammans med Fiskeboa kommer vi att kunna dra nytta av varandras kunskaper och kanaler. Fiskeboa är en leverantör med höga ambitioner inom kvalité och service, något de delar med resten av koncernen. Efter partnerskapet mellan Johan i Hallen och Bergfalk stärker Fiskeboa vår strävan att bli Nordens bästa färskvaruspecialist, säger Lars Bengtsson, koncernchef JOHBECO.

 

 

För ytterligare information kontakta:

Lars Bengtsson +46 70 523 30 02, Koncernchef JOHBECO

Johan Andersson +46 70 884 44 04, Johan i Hallen

Martin Petersson +46 70 592 42 77, VD Fiskeboa

Bergfalk & Co and Johan i Hallen form a leading specialist in fresh food products in Sweden

2018.06.11

Through a partnership between Bergfalk & Co and Johan i Hallen one of the leading specialists with focus on meat, delicatessen meat, fish and seafood is formed. The new group will have a strong market position in Stockholm and Gothenburg with good coverage in the rest of the country and a turnover of approximately SEK 1.2 billion. Johan i Hallen’s former major shareholders and senior management remain as significant shareholders in the new group along with former major shareholders and senior management of Bergfalk & Co and Litorina.

 

Earlier this year, Litorina acquired a majority in Bergfalk & Co together with the former major shareholders and senior management. In order to establish a more competitive participant in the market, a partnership with Johan i Hallen has been formed.

 

Johan i Hallen was founded in 1916 and has since then grown its revenues to approximately SEK 640 million. The company has a significant market position in Sweden, with clear history from Gothenburg. Johan i Hallen offers high quality fresh foods with focus on meat and delicatessen meat, primarily to restaurants and hotels which account for most of the turnover. The company has built its strong market position and well-reputed, brand by offering competence, product quality and own production combined with a local presence, speed, flexibility and a high level of service.

 

“We have a vision to become the Nordic region’s best protein specialist, and to us, this deal feels very exciting. The fit between Bergfalk & Co and Johan i Hallen is very good, as Bergfalk & Co primarily has its focus in Stockholm, while Johan i Hallen is strong in western Sweden albeit with a nationwide profile. Together, we obtain a broader and more powerful customer offering and the new group will be the natural choice for professional restaurant owners and chefs concerning the protein in the middle of the plate,” says Lars Bengtsson, CEO of Bergfalk.

 

“By means of the partnership between Bergfalk & Co and Johan i Hallen, a leading specialist in the distribution of meat and fish to restaurants is formed. There are extensive similarities in how Bergfalk & Co and Johan i Hallen work with their customers, and via this deal together we can establish an even stronger customer offering” says Johan Andersson, Partner in Johan i Hallen.

 

“We are exceptionally enthusiastic about the formation of this group and believe that this transaction has a clear industrial logic. Bergfalk & Co and Johan i Hallen complement each other in terms of customers, geographical presence and product lines. In addition, the companies have strong similarities in the way they work with their customers. We look forward to supporting the new group and its key people on the path to further development and growth,” says Lars Verneholt, Partner at Litorina V Advisor AB, Investment Advisor to Litorina V AB.

 

For further information, please contact:
Lars Verneholt, +46 73 386 92 07, Partner, Litorina V Advisor AB
Lars Bengtsson, +46 70 523 30 02, CEO, Bergfalk & Co
Per Erik Engström, +46 70 752 55 83, CEO, Johan i Hallen
Johan Andersson +46 70 884 44 04, Partner, Johan i Hallen

 

Bergfalk & Co was founded in 1840 and is a leading Swedish specialist in fresh products with a focus on meat, fish and seafood. The company offers high quality products, primarily to restaurants in Sweden and Finland. as well as to the grocery trade. Bergfalk has an annual turnover of approx. SEK 550 million, and has over 140 employees, with headquarters in Älvsjö, just outside Stockholm. For more information, please visit www.bergfalk.se.

 

Johan i Hallen was founded in 1916 and is a leading Swedish specialist in fresh products with a focus on fresh meat and processed meats. The company offers high quality products primarily for restaurants and hotels in Sweden. Johan i Hallen has an annual turnover of approx. 640 million, and has over 125 employees, with headquarters in Partille, near Gothenburg. For more information, please visit www.johanihallen.se.

 

Litorina was founded in 1998 and focuses on acquiring and industrially developing primarily Swedish companies together with their management teams. Litorina offers broad and deep expertise via both its own organisation and through its network of industrial advisors. Litorina V Advisor AB acts as an investment advisor to the Swedish private equity fund Litorina V AB. For more information, please visit www.litorina.se.

Bergfalk & Co och Johan i Hallen skapar en ledande specialist inom färskvaror i Sverige

Genom ett partnerskap mellan Bergfalk & Co och Johan i Hallen bildas en av Sveriges ledande specialister med fokus på kött, chark, fisk och skaldjur. Den nya koncernen kommer att ha en stark marknadsposition i Stockholm och Göteborg med bra täckning i resten av landet och omsätta cirka 1,2 miljarder kronor. Johan i Hallens tidigare huvudägare och ledning är fortsatt betydande delägare i den nya gruppen tillsammans med tidigare huvudägare och ledning i Bergfalk & Co och
Litorina.

 

Redan tidigare i år förvärvade Litorina en majoritet i Bergfalk & Co tillsammans med tidigare huvudägare och ledning. För att skapa en än mer konkurrenskraftig aktör ingås nu ett partnerskap tillsammans med Johan i Hallen. Johan i Hallen grundades 1916 och har sedan dess vuxit till att omsätta cirka 640 miljoner kronor. Bolaget har en betydande marknadsposition i hela landet, men med tydlig historik från Göteborg. Johan i Hallen erbjuder högkvalitativa färskvaror inom kött och chark främst till restauranger och hotell som står för majoriteten av omsättningen. Bolaget har byggt sin starka marknadsposition och välrenommerade varumärke genom att erbjuda kompetens, produktkvalitet och förädling kombinerat med lokal närvaro, snabbhet, flexibilitet och hög servicenivå.

 

”Vi har en vision att bli Nordens bästa proteinspecialist och vi tycker att den här affären känns väldigt spännande. Passformen mellan Bergfalk & Co och Johan i Hallen är väldigt bra då Bergfalk & Co främst har sitt huvudfokus i Stockholm medan Johan i Hallen är starka i västra Sverige om än med en rikstäckande profil. Tillsammans får vi ett bredare och slagkraftigare kunderbjudande och den nya gruppen blir det naturliga valet för professionella restaurangägare och kockar när det gäller proteinet mitt på tallriken.” säger Lars Bengtsson, VD i Bergfalk.

 

”Genom partnerskapet mellan Bergfalk & Co och Johan i Hallen skapas en ledande specialist inom distribution av kött och fisk till restauranger. Det finns stora likheter i hur Bergfalk & Co och Johan i Hallen samarbetar med kunderna och genom den här affären kan vi tillsammans skapa ett ännu starkare kunderbjudande.” säger Johan Andersson, delägare i Johan i Hallen.

 

”Vi är väldigt entusiastiska över bildandet av denna koncern och tycker att affären har en tydlig industriell logik. Bergfalk & Co och Johan i Hallen kompletterar varandra både avseende kunder, geografisk närvaro och produktområden. Bolagen har dessutom stora likheter vad gäller sättet att arbeta med kunderna. Vi ser fram emot att stödja den nya gruppen och dess nyckelpersoner i den fortsatta utvecklingen.” säger Lars Verneholt, Partner på Litorina V Advisor AB, investeringsrådgivare åt Litorina V AB.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Lars Verneholt, +46 73 386 92 07, Partner, Litorina V Advisor AB
Lars Bengtsson, +46 70 523 30 02, VD, Bergfalk & Co
Per Erik Engström, +46 70 752 55 83, VD, Johan i Hallen
Johan Andersson +46 70 884 44 04, Delägare, Johan i Hallen

 

Bergfalk & Co grundades 1840 och är en ledande svensk specialist inom färskvaror med fokus på kött, fisk och skaldjur. Bolaget erbjuder högkvalitativa produkter främst till restauranger i Sverige och Finland samt till dagligvaruhandeln. Bergfalk omsätter cirka 550 miljoner kronor och har cirka 140 anställda med huvudkontor i Älvsjö, Stockholm. För mer information, vänligen se www.bergfalk.se.

 

Johan i Hallen grundades 1916 och är en ledande svensk specialist inom färskvaror med fokus på kött och chark. Bolaget erbjuder högkvalitativa produkter främst till restauranger och hotell i Sverige. Johan i Hallen omsätter cirka 640 miljoner kronor och har cirka 125 anställda med huvudkontor i Partille, Göteborg. För mer information, vänligen se www.johanihallen.se.

 

Litorina grundades 1998 och fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla primärt svenska företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder bred och djup kompetens genom den egna organisationen och sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina V Advisor AB agerar som investeringsrådgivare åt den svenska investeringsfonden Litorina V AB. För mer information, vänligen se www.litorina.se.

Bergfalk tar in ny huvudägare i Litorina

2018.01.11

Litorina V AB förvärvar majoriteten av aktierna i Bergfalk, en ledande svensk distributör av färskvaror med fokus på kött, fisk och skaldjur. Bergfalk omsätter drygt ca 550 miljoner kronor och vi ser nu en möjlighet att bli en ännu starkare leverantör på den Svenska och kanske tom Nordiska marknaden. Bergfalks tidigare huvudägare och ledning är fortsatt betydande delägare tillsammans med Litorina.

 

Bergfalk grundades 1840 i Stockholm och har sedan dess vuxit till att omsätta över 550 miljoner kronor. Sverige är den dominerande marknaden för bolaget och under 2016 etablerades också verksamhet i Finland. Bergfalk har byggt en stark marknadsposition och ett respekterat varumärke genom att erbjuda kompetens, produktkvalitet och förädling kombinerat med lokal närvaro, snabbhet, flexibilitet och god servicenivå.

 

”Vi är väldigt stolta över den fantastiska tillväxt Bergfalk presterat de senaste åren. Vi har byggt en stark  organisation med duktiga medarbetare och ett respekterat varumärke och ser nu fram emot att ta nästa kliv i utvecklingen genom att ytterligare förstärka vår marknadsposition, både organiskt och genom fler förvärv” säger Lars Bengtsson, VD och delägare i Bergfalk. ”Det känns spännande att fortsätta resan i nära partnerskap med Litorina och få dra nytta av deras gedigna erfarenhet av att bygga bolag samt deras breda nätverk av industriella rådgivare som kan hjälpa oss att fortsätta vår snabba tillväxt och ta Bergfalk till nästa nivå”.

 

”Bergfalks starka marknadsposition och kundfokus i kombination med ledningens bevisade förmåga att driva tillväxt, både organiskt och genom förvärv, gör bolaget till en utmärkt plattform för vidareutveckling och fortsatt expansion.” säger Lars Verneholt, Partner på Litorina V Advisor AB, investeringsrådgivare åt Litorina V AB. ”Bergfalk är en spännande investering och vi ser fram emot att stötta ledningen i att driva den fortsatta utvecklingen av bolaget, inte minst genom ett intensifierat förvärvsfokus i en fragmenterad marknad”.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Lars Verneholt, +46 733 86 92 07, Partner, Litorina V Advisor AB
Lars Bengtsson, +46 70 523 30 02, VD, Bergfalk Group AB

 

Litorina grundades 1998 och fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla primärt svenska företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder bred och djup kompetens genom den egna organisationen och sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina V Advisor AB agerar som investeringsrådgivare åt den svenska investeringsfonden Litorina V AB. För mer information, vänligen se www.litorina.se.

Nyhetsarkiv

september 2016
Fiska siklöja
april 2016
Press Release
mars 2016
Senaste nytt från Island