Surströmming

En Svensk tradition

"Surströmming spisas blott af de invigde - au naturel, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den ändock aldrig, så vida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa." - Charles Emil Hagdahl, kokboksförfattare,1896

Tredje torsdagen i Augusti poppas burkarna

Surströmmingen har premiär den tredje torsdagen i augusti. Det är en tradtitionstyngd anrättning, och starka åsikter om hur den bör ätas finns, men de klassiska tillbehören är mandelpotatis, tomat, lök, smör och tunnbröd.

Som ett årgångsvin

De riktiga entusiasterna sägs med bestämdhet kunna säga var strömmingen är jäst och njuter den ren som ett årgångsvin. Processen med att syra livsmedel är uråldrig och en utmärkt metod för att bevara näringen i en råvara.

Nu har vi premiärpriser på surströmming!