Vildfångad lax

Säsongen för vildfångad lax är igång, och äntligen går det att få tag på en av havets absoluta läckerheter.

Vildlax

Vildfångad lax får leva så som den är skapt för att leva. I sin naturliga miljö lever laxarna på relativt ytligt vatten, 5-15 meter, även om den ofta gör djupdykningar när den är ute efter föda, som till största delen utgörs av kräftdjur och småfisk. För vildfångad lax gäller en reglerad fiskesäsong som pågår från mitten av våren eller tidig sommar fram till mitten av hösten. Detta gör att den vildfångade laxen är svår att få tag på, en härligt exklusiv råvara.

Vildfångad lax skiljer sig på många sätt i från odlad. Fetthalten är lägre och näringsvärdet högre än hos den odlade laxen, vilket ger den en mer distinkt smak. Odlad lax får färgämnen i sitt foder för att köttet ska få sin rosa färg, men det får såklart inte vildfångad lax som därför är ljusare i köttet.

Allt detta gör den vildfångade laxen till en närings- och smakrik matfisk som vi ska passa på att tillaga under denna begränsade period då den fiskas.

Visste du?

Astaxantin är en kraftfull antioxidant som är naturligt rosa, och det är den som gör laxens kött rosa, men den ger även flamingos sin fina färg!