Sparris

Primörernas Primör

Sparris kommer ursprungligen från olika områden runt Medelhavets östra kuster och räknas som en av de äldsta kulturgrödorna då primören har odlats i över tusen år.

Den svenskodlade sparrisen är en riklig primör som vi på Bergfalk rekommenderat till både fisk, kött eller varför inte som en vegetarisk huvudrätt? Allra enklast äts sparrisen tillsammans med smält smör, salt och gärna smaksatt med lite citron.

Säsong April-Juni

Den gröna och den vita sparrisen är samma växt men skiljer sig åt i färg och odlingsätt. Den gröna sparrisen får växa ovan jord och får utveckla det klorofyll som ger den gröna fina färgen.

Den vita sparris växer på lika sätt men genom att man kontinuerligt bäddar in sparrisen i jordvallar får den istället utvecklas under mörk jord och sparrisen behåller då sin vita färg.

Till skillnad från den gröna sparrisen så har den vita sparrisen en grövre yta som bör skalas bort innan matlagning. Den vita är även något beskare i smaken, medan den gröna bjuder på en lätt sötma.
Trots dess smakskillnader är både grön och vit sparris en utmärkt primör som passar att grillas, kokas, wokas och ugnsbakas.

I April kommer den första vita sparrisen och under maj månad brukar den första Svenska gröna Sparrisen dyka upp.