Fjärsing

Fjärsingen är i vår mening ett äkta vårtecken!

I kombination med att träden slår ut börjar även Fjärsingen leka och jaga på grundare vatten.
Traditionellt är fjärsingen en väldigt populär fisk i det franska köket där man ofta använde den som en huvudingrediens i bouillabaise. Det är också en fantastisk vårfisk att lägga på grillen tillsammans med säsongens primörer.

En västkustpärla

I Sverige finns fjärsingen längst hela västkusten.
Den ligger ofta så pass nedgrävd på botten att endast främre ryggfenans taggar sticker upp. Nedgrävd i sanden väntar den på sitt byte som huvudsakligen är småfisk, maskar och mindre kräftdjur. För att upprätthålla ett hållbart fiske selekterar vi på Berfalk noggrant ut hur fångsten av fisken hanteras.
Fångst av Fjärsing sker ofta genom trålfiske som även är utformat efter arter som lever på och nära båten.


Giftig och vacker

När Fjärsingsfisken är nyfångad har den en turkos marmorerad färg över rygg och sidor. Fisken är inte bara känd för sitt vackra utseende, den är även känd för sina giftiga taggar som inte är speciellt populära hos varken fiskare och badgäster. Giftet hindrar dock inte den goda smaken som ofta jämställs med den populära sjötungan.

Filéerna är små men ser väldigt aptitliga ut och passar utmärkt att stekas eller grillas.