10 Måsten på grillen i sommar

Vad äter vi i sommar?

Det finns inget som är så mycket sommar som en varm kväll och doften av en nytänd grill. Det bästa med att grilla är du nästintill kan grilla ALLT. Fisk, kött, grönsaker, ost och primörer
Här har vi på Bergfalk valt ut 10 måsten till grillen i sommar

Alla råvaror har en stabil prisbild och de finns i princip alltid i lager. Alltså perfekta råvaror lägga i sin delikatessdisk eller bygga sin meny på.

Gulfenad Tonfisk

Tonfisken har länge varit en grillfavorit!

Likt kött har den ett lättare tuggmotstånd och en vacker röd färg. Att grilla tonfisk ska gå snabbt, den ska bara ligga på grillen i några sekunder för att den saftiga och goda smaken ska framhävas. En jämn och lättare grillyta är allt fisken behöver.
Med sin enkla men delikata smak är tonfisken även en råvara som gifter sig med många olika smakkombinationer. Vi hittar ofta tonfisken i det asiatiska köket, men passar minst lika bra i det italienska.

Tonfisken trivs i de flesta tropiska och subtropiska hav och ett kännetecken för arten är dess klargula fenor. Det är snabbsimmande jägare som generellt lever i större stim. Huvudsakligen fångas tonfisken med ringnot, garn, långlina och även med en sorts handfiskespö från båt.

Handla Tonfisk

Guldsparid

Guldsparid, även kallad Guldbrax lever i Medelhavet, Atlanten samt vissa delar av Svarta havet.
En stor del av fisket sker utanför Kap Verde och Kanarieöarna.
Utanför kusterna simmar det i mindre stim och livnär sig på bland annat musslor, kräftdjur, mindre fiskar och alger.

Guldspariden har ett vitt smältande mjukt kött som passar perfekt att grilla hel då fiskens ben är stora och enkla att ta bort. Precis som sitt ursprung passar fisken med smaker från medelhavet i from av olivolja, citron och färska örter.
Föredrar man fisken urtagen ur ryggen eller i filé så ordnar vi såklart det också.

Handla Guldsparid

Röding Island ASC

Det är färgen som har gett fisken dess namn, dock kan färgen variera beroende på vatten, bestånd och period i livscykeln.

Rödingen är en laxfisk som lever och trivs bäst i kalla syrerika fjällvatten. Den är odlad och finns att tillgå året runt. Denna röding är den enda röding som är ASC märkt i världen.

Odlingen är hållbar och vänlig mot den omgivande miljön och odlas helt utan antibiotika eller andra kemiska tillsatser. Tillgången på färskt och friskt vatten är obegränsad och vattenkvalitén unikt hög. Färskvattnet filtreras och renas genom lavafält innan det når odlingen.

Rödingen har blivit en mycket populär fisk som gärna serveras på ett flertal restauranger. Dess lena och vackra kött fungerar utmärkt att grilla och kombineras gärna med syrliga och fräscha tillbehör. Passar perfekt med en len vitvinssås och en sked forellrom.


Handla Röding

Pulpo kokt

Pulpo som är det spanska ordet för 8-armad bläckfisk, är minst sagt en tacksam råvara att lägga på grillen.

Pulpoköttet kan vara kraftigt men otroligt gott. Till skillnad från andra havsarter så är pulpoarmarna kraftigare och har ett unikt tuggmotstånd. Köttets konsistens beror på att djuret helt saknar skelett och har istället bindväv i all sin muskulatur.

För att få den perfekta konsistensen bör de förkokta pulpoarmarna grillas hett och hastigt. Värmen ska vara hög så att den får en hårt grillad yttre yta utan att torka ut armarnas inre.

Pulpo passar både med mycket krydda men också med ennklare och renare smaker i form av olivolja, citron och salt.

Handla Pulpo

Fläskfilé från Erik-Jans gård

Den svenska Durocgrisen är främst känd för den goda egenskapen att ha mer insprängt fett i köttet än många andra raser, vilket gör den saftigare och mer smakrik.
Med sitt möra och karaktäristiska kött håller den svenska grisen en hög kvalité och kräver därefter inte allt för mycket smaksättning.

En av de dominerande detaljerna i handeln är den mångsidiga fläskfilén som passar att både stekas, ugnsbakas men framförallt grillas.

Tidigare var fläsk något som vi åt mest under höstmånaderna då grisarna hade hunnit äta upp sig rejält under sommaren.

Man delade även filén vid den övre delen av rostbiffen och skar sedan ut två kortare filéer som blev kotlettfilé och skinkfilé. Att stycka ut hela filén var väldigt vanligt i Danmark och när den danska filén började importeras till Sverige, blev det därefter en dominerade styckningsmetod.

Idag äts fläskfilé året runt och har blivit en favorit i många hushåll.

Handla Fläskfilé

Svenska Fläskracks

En snygg styckningsdetalj som gör sig bra på grillen.
Fläskracksköttet är mört och generellt ganska magert, därav krävs en varsam tillagning. Köttet har en söt smak och passar därför väldigt bra att grilla för att framhäva lite kraftigare toner. Förutom salt och peppar är det ljusa fläskköttet tacksamt att para ihop med syrliga och fruktiga smaksättare som till exempel äpple, ingefär och katrinplommon. Men fläskköttet är även väldigt förstående för olika smaksättningar och är en bra råvara att experimentera med.

Bergfalks Svenska Duroc-gris kommer från Sala och Erik-Jans gård som är ett litet familjeföretag med 2 anställda på gården. Nästan allt grisarna får äta odlas på gården. Rasen Duroc är känd för sin fina fettsammansättning som gör att grisen blir mycket saftig och smakrik.

Handla Fläskracks

Svensk Kalventrecôte

Kalventrecôte är med sin fina marmorering den möraste biten på kalvens framdel. Kalvköttet i sig är mycket milt, magert och mjukt och passar utmärkt att tillaga på grillen.

Det som skiljer sig mellan kalv och nöt är främst färgen och fetthalten. Nötentrecôte har generellt en mycket mörkare och rödare färg i köttet, vilket ofta beror på fodret samt vilket mängd järn djuret har fått i sig under uppfödning. Desto mer järn desto rödare kött. Kalven har i sin unga ålder inte fått i sig samma mängd järn som ett fullvuxet djur vilket innebär att kalvköttet är ljusare i färgen.

En bit Kalventrecôte utmärker sig med sin mörhet och sitt smakrika kött. Den goda smaken kommer av detaljens rika marmorering. På grund av att kalvköttet har en lägre fetthalt behöver den tillagas varsamt och gärna med enkla smaker.

Handla Kalventrecôte

Svensk hängmörad Clubstek

För många är en bra bit nötkött definitionen av riktigt god mat. Det svenska nötköttet har en djup fyllighet i smaken och har i sin tur blivit en favoritråvara för både kocken och matlagaren där hemma.

En styckdetalj som bör uppmärksammas lite extra är Clubsteken. Clubstek/biff på ben tillsammans med entrecôte på ben är några av de mest smakrika detaljerna på djuret. Clubsteken sitter vid den främre delen av den klassiska ryggbiffen och består av långa ryggmuskler som sitter mellan entrecôten och rostbiffen. Det som definierar just clubsteken är det kvarsittande benet som man väljer att behålla på grund av den fantastiska smaken benet tillför köttet vid tillagning. Det smakrika benet håller även köttet extra saftigt.

Svenskt nötkött får grönt ljus när det gäller användning av antibiotika. Sedan 1990-talet har Sverige haft en kontinuerlig minskning av antibiotikaförbrukning av djur via foder eller vatten.
Idag är Sverige en av de länder som brukar minst antibiotika i Europa och den gynnsamma situationen är ett resultat av att Sverige under lång tid har arbetat för friska djur.

Handla Clubstek

Lammytterfilé Irland

Jordbruksmetoderna på Irland har varit desamma i tusentals år och det finns en stolt familjetradition som går långt tillbaka i tiden.
Idag finns hela 33 000 fåruppfödare och över 2,5 miljoner avelsfår. De växer alla upp på den irländska mineralrika landsbygden, och kvalitén på de lammen vi väljer ut håller alla väldigt god kvalité och en naturlig smak.

Lamm slaktas året runt, men högsäsongen är runt jul, påsk och sommarmånaderna.

Lammkött har en lätt och behaglig smak med en mörhet som gifter sig väl tillsammans med smak av grill. Från den klassiska franska tillagningen hittar vi ofta lamm tillsammans med smaker av vitlök och rosmarin. Men på grillen kan vi även avnjuta lammet tillsammans med smaker av som honung och citron.

Med sina milda smak är lammytterfilén en enkel råvara att hitta smakkamrater till i form av getost, färska örter och varför inte smörslungad potatis vid sidan om?

Handla Lammytterfilé

Grillkol Lyx 15 kg

En riktigt god grillmiddag kräver också riktigt bra grillkol.

Detta är restaurangklassad träkol och är 100 % naturliga, helt utan tillsatser och kemikalier.
Dessa grenar av lövträd är lätta att tända och har en brinntid på ca 2 timmar.

Här har vi grillkolens Rolls royce!

Handla Grillkol

Handla råvarorna till Grillen