Säsonger i fokus

Varor efter säsong

Tillgången på färska varor varierar över året, dessutom smakar vissa saker som bäst under en viss period. Många gånger höjer man inte bara smakupplevelsen utan får en bättre köksekonomi och gör miljön en tjänst genom att planera bättre.

Fisk & Skaldjur

Tillgång och kvalitet för fisk hänger ofta ihop med när fisken leker, för arter som kolja, torsk och sej märks det inte av lika mycket. Men rödspättan består nästan bara av skinn och ben för att ge plats till sin romsäck under lekperioden. Det finns en gammal sägning – ”när ängen är grön är spättan skön”. Odlad fisk har en mer jämn kvalitet och tillgång.

Skaldjur smakar generellt som bäst under höst och vinter. Men såklart finns det undantag, blåmusslor är godast februari till april. En minnesregel är att skaldjur och mollusker (ostron och musslor) är som bäst i månader med R i. Alltså inte maj till augusti.

Lamm

Det finns en mindre produktion av svenskt lamm under hela året. Men under höstmånaderna ökar tillgången när vårlammen som spenderat sommaren på bete ska slaktas. Under tiden kring påsk slaktas det också mer svenska dilamm.
På Irland har man ett gynnsamt klimat och uppfödningen sker löpande eftersom lammen kan beta ute hela året runt.

Nötkött

Nötkött har i regel en jämn tillgång sett över hela året. Från större producenter i Australien, Nord- och Sydamerika finns ofta gott om kött. Trots det kan man räkna med brist och ökande priser under sommarhalvåret. Till det finns två större förklaringar, vi lägger helt enkelt mer kött på grillen och efterfrågan på bra kött ökar över hela Europa. Våra egna uppfödare kan dessutom släppa ut djuren på grönbete och låta dem växa till sig kostnadsfritt under sommaren för en bättre affär till hösten. Tillgången på svenskt kalvkött är jämn och slakten sker löpande hela året.

Vilt

Tillgången på viltkött följer jaktkalendern och tiderna kan variera något över landet. För älg, hjort och rådjur sker jakt från september till januari. Årsungar av vildsvin får jagas året om, men suggor och kultingar är fredade. I norr påbörjas renslakten i november och pågår till april.

Tryffel

Vi kan inte prata säsong utan att nämna färsk tryffel. Italiensk tryffel handlas i stort sett hela året med reservation för att det kan vara lite brist vid för kallt väder under januari.
Den mest populära karaktäristiska vita tryffeln har säsong från oktober till december. Från mitten av januari till slutet av april ersätts den av den mildare vita vårtryffeln.

Den svarta tryffeln är som bäst från november till mars. Svart sommartryffeln (maj-december) och svart hösttryffel (oktober-januari).