Hängmörat nötkött från Skottland

I Skottland har generationer av traditionella hantverk och färdigheter alltid skickats vidare från far till son. De skotska bönderna är stolta över köttet de producerar, vilket är av hög kvalité.

Uppfödningen

Djuren lever och betar på de Skotska högländernas näringsrika betesmarker och här får de dricka kristallklart bäckvatten och andas oförorenad luft.
Kosten består främst av gräs men eftersom det också är naturbete så finns en rik flora där man hittar både ljung, rötter och annat naturligt foder.
Under vintern finns inte alltid gräs att tillgå eller så är betesmarkerna regntunga. Då matas djuren med foder. Ett exempel på trafitionellt foder i Skottland är "draf" som är en biprodukt från whiskey destillerierna.

Selekterat och hängmörat

Vi säljer endast den bästa sorteringen som har det mest marmorerade och smakrika köttet. Djuren kommer från distrikten Ayrshire, Dumfries och Galloway och det är 3 olika raser som selekteras, för att sedan hängmöras i 10-15 dagar.

LUING

Luing nötkreatur är en ras av nötkreatur som främst fötts upp för köttproduktion.
Rasen utvecklades av Cadzow bröderna (Ralph, Denis och Shane) på ön Luing i Skottland år 1947. Rasen kom till genom att korsa nötkreaturen Shorthorn med Highland. Cadzow bröderna korsade Highland som kviga och Shorthorn som tjur, och var den första nya nötkreaturrasen som utvecklats i Storbritannien på över 100 år. Shorthorn valdes på grund av köttets kvaliteter och smak. Highland valdes för att dom klarar Skottland tuffa väderförhållanden. Luing erkändes officiellt av den brittiska regeringen 1965. Rasen är högt ansedd av uppfödare för att den är lätt att hantera. Luing har exporterats till många länder över hela världen, för vidare uppfödning. Nötkreaturen namngavs efter ön Luing.

GALLOWAY

Galloway är en av världens äldst etablerade raser av nötkreatur, uppkallad efter Galloway-regionen i Skottland, där den härstammar ifrån. Redan under 1700-talet användes den för uppfödning. De är kända för att tåla det tuffa Skotska klimatet. Galloway är en efterfrågad köttras hos uppfödare som vill producera naturbetande köttrasdjur. Galloway är också kända för att kunna anpassa sig till den miljö de lever i och är därför väldigt lättskötta. Galloway exporterades tidigt under mitten på 1800-talet till Nordamerika. Rasen betraktas som medelstor och når en slaktvikt Ca 350kg

ANGUS

Aberdeen-Angus nötkreatur är verkligen Skottlands mest kända inhemska ras och de är en mycket populär ras för nötköttsproduktion över hela världen. Rasen härstammar från de skotska grevskapen Aberdeenshire och Angus, därmed rasens namn. De brukar ha en svart kappa, även om det ibland kan vara röd. Aberdeen-Angus boskap ses som ett nötkreatur som klarar av att leva i Skottlands klimat alldeles utmärkt. De brukar mogna tidigare i jämförelse med Storbritanniens andra inhemska raser. Nötköttet är känt för det är utmärkt matkvalitet; Att vara väl marmorerad ökar smaken mörheten hos Aberdeen-Angus-köttet. Stamboken startades 1862 och fokus i avelsarbetet var allt sedan början på köttkvalitet.

Hängmörat från Skottland