De irländska lammen blir allt mer populära på svenska påskbord

2019.04.10

De senaste åren har premiumkvaliteten på irländskt lammkött gett produkten ett rejält uppsving. Fler och fler upptäcker Irland som en kvalitetsproducent, där konsumenterna erbjuds kvalitetssäkrat och traditionellt framtaget kött med en unik smak av natur. Nu väljer fler de irländska lammen till de svenska påskborden.

 

Jordbruksmetoderna på Irland har varit desamma i tusentals år. Naturen har gett landet en bördig jord och ett skiftande landskap som lett till att platsen kallas den ”gröna ön”. Växtsäsongen pågår längre än någon annanstans i Europa, vilket ger fina betesmarker och goda förutsättningar för ett lönsamt jordbruk. På Irland är fåruppfödning en stolt familjetradition som går långt tillbaka i tiden. Idag finns hela 33 000 fåruppfödare och över 2,5 miljoner avelsfår på Irland – som alla växer upp i den naturliga fristad som den irländska landsbygden faktiskt är. Lamm slaktas året runt, men högsäsongen är runt jul, påsk och sommarmånaderna. Irländskt vårlamm ser man oftast särskilt fram emot i påsktider på grund av sin saftighet och lena smak. Producenterna har valts med noga omsorg av Bergfalk och Johan i Hallen, för att kunna möta de högt ställda krav som finns på lamm under våren.
– Lamm är verkligen en tradition på våra svenska påskbord, och en del vill specifikt ha svenskt lamm. Många glömmer dock bort de irländska lammen, som håller en otroligt hög kvalitet och en naturlig smak från Irlands mineralrika slätter. God kvalitet, djurhållning och hållbarhet för framtiden är några av de parametrar som är viktiga för oss i våra val av lammproducenter, säger Thomas Gawell, inköpare på Bergfalk.

 

Hållbart och kvalitetssäkrat
Över 80 procent av fåruppfödarna på Irland har varit medlemmar i olika miljöskyddsprojekt som föreskriver jordbrukare att bedriva sina verksamheter på ett miljövänligt och hållbart sätt, samtidigt som de hela tiden arbetar för en bättre miljö. Dessutom följer de irländska jordbrukarna och beredningsföretagen en rad kvalitetssäkringskrav som utvecklats tillsammans med Bord Bia’s Beef & Lamb Quality Assurane Scheme (BLQAS). För att få en certifiering krävs bland annat regelbundna kontroller av gårdarna. Beredningsföretagen drivs också utifrån HACCP-principen, en arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktion.
– Vi prioriterar kvalitet, både när det gäller råvaror, men också när det kommer till leveranssäkerhet och service. Det är såklart en förutsättning för oss att allt som vi levererar har hanterats och styckats i moderna HACCP-certifierade lokaler, säger Thomas Gawell.

 

Påsken – lammets största högtid
På Bergfalk och Johan i Hallen förväntar man sig snart ett högt tryck på försäljningen av det irländska kvalitetsköttet.
– Lamm till påsk är som skinka till jul, det ska gärna finnas där. Eftersom vi kan erbjuda ett etiskt och hållbart framtaget kött är det nu fler som också köper det irländska lammet, avslutar Martin Eriksson, försäljningschef på Johan i Hallen.

Nyhetsarkiv

september 2016
Fiska siklöja
april 2016
Press Release
mars 2016
Senaste nytt från Island